LES TORTUGUES
“Uniek, meeslepend en toch
beheerst”
OORSPRONG • DO EMPORDÀ •
In de wijgaarden op de flanken van het Alberamassief zijn de natuurlijke omstandigheden niet makkelijk, ook niet voor het dier waarnaar de Wijn is genoemd: de schildpad van de
Albera. De tramontane-wind waait er altijd hard en het landschnap bestaat uit steile hellingen waarop leisteen en ander los gesteente het dominante beeld vormen. Les Tortugues is een veerkrachtige wijn die alle moeilijke omstandigheden van het landschap heeft weerstaan en
daarmee een sterk karakter heeft ontwikkeld. Een bijzondere combinatie van mens en natuur laat zien dat de Empordà uitstekende wijnen voortbrengt.
VARIËTEITEN
100% Grenache
BEREIDING EN RIJPING
De druiven worden vlak voordat ze optimaal rijp zijn geoogst. De bedoeling is dat ze een iets hoger zuurgehalte hebben zodat de rode druiven makkelijk verwerkt kunnen worden met een
witte most. De alcoholische gisting vindt plaats in roestvrijstalen vaten onder lage temperaturen, waardoor de geuren van de variëteit zoveel mogelijk behouden blijven. De
tweede, deels malolactische gisting geeft de Wijn een smeuïger en complexer karakter. Na afloop van het gistingsproces blijft de Wijn zes maanden op de “lie” rijpen en wordt deze
regelmatig gebattoneerd. Daarna wordt de Wijn licht geklaard, gestabiliseerd en gefilterd zonder toevoeging van enige dierlijke producten. De laatste rijping vindt gedurende een Jaar plaats in de fles.
GEUR EN SMAAK VAN DE WIJN
De kleur van de Wijn is intens geel en glisterend, met een goudkleurige spiegeling. De geuren van dit druivenras doen denken aan rood fruit, zoals frambozen en kersen
Colour
Intense yellow, with golden reflections, bright, clean.
AROMA:
Good intensity, aromatic complexity, white fruits ( pear, peach, apple ) and very light vegetables ( fennel, mountain herbs, chamomile flower ).
TASTE:
Well constituted, very tasty, it maintains the fruity idea and personality (apricot, loquat, quince jelly), light lees sensation, creaminess, lemon cream, creamy, glyceric. Very interesting at the slightly dry and persistent end.
SERVEREN
Ideaal om allerlei soorten vis en schaaldieren te begeleiden, evenals een zeebaars in zoutkorst of een timbaal van schorpioenvis. Past ook goed bij zachte en halfharde kazen. Gaat uitstekend samen met rijstgerechten, zoals een risotto met paddenstoelen, salades, veel soorten pasta en zelfs wit vlees. Optimale temperatuur: 8ºC-12ºC.
ANALYTISCHE KENMERKEN
Alcoholgehalte: 13% (vol.).