FUROT DEL MONESTIR
De wortels van Empordà!!
“Krachtig, rustiek, complex”
OORSPRONG • DO EMPORDÀ •
Gelegen in het meest noordoostelijke deel van Catalonië en aan de voet van
de Albera Mountains, komen we het kleine stadje Vilamaniscle tegen.
De stadsoudsten zeggen dat de wortels van Empordà hier liggen, een getuigenis van de tijd, waar sommigen erin geslaagd zijn hun oude wijngaarden te behouden, van generatie op generatie, strijdend tegen de steile hellingen, de Tramontane-wind en de leisteen.
Omdat we heel dicht bij het klooster van Sant Quirze de Colera zijn, willen we graag een kleine hommage brengen aan de plaats die de naam van het landgoed FUROT begeleidt.
VARIËTEITEN
Oude Carignan-druiven met een vleugje Cabernet Sauvignon.
WIJNMAKEN EN VEROUDERING
Het plukken van druiven begint eind september en gebeurt met de hand. In
de wijnmakerij is er een tweede selectie van de druiven op de sorteertafel.
De wijn wordt traditioneel gemaakt met lange maceraties bij een gecontroleerde
temperatuur.
Het verouderingsproces duurt 15 maanden in Amerikaanse eiken vaten.
PROEFNOTITIES
Het stenige land zonder organische stof en het bergmicroklimaat gekenmerkt door de sterke Tramontane-wind betekenen dat de plant
zichzelf moet beschermen door diepe wortels te laten groeien en weinig te produceren: zo krijgen we een kleine en sterk geconcentreerde druif die in staat is alle
complexiteit van het “terroir” over te brengen.
Kerskleur met hints van baksteenrood.
Levendig en intens in de neus met goed geïntegreerde eikenaroma’s die leiden
naar een kruidige, minerale achtergrond die uit de aarde komt – het belangrijkste
kenmerk van FUROT del MONESTIR.
In de mond is het glibberig en krachtig met gedurfde complexiteit, hints
van rijpe pruim en balsamicoaroma’s van het gras van de Albera Mountains. Het heeft een
lange, gebalanceerde afdronk, waarbij het genot van zijn milde tannine ons laat zien hoeveel
verouderingspotentieel het nog heeft.
COMBINEREN EN SERVEREN
Het perfecte gerecht om bij deze wijn te serveren zou gestoofd wildzwijn zijn, wat ook een goede manier zou zijn om de populatie van dit dier dat zoveel problemen voor ons veroorzaakt, onder controle te houden. Terzijde opmerkingen, het past goed bij allerlei
soorten stoofschotels, rood vlees, langzaam gekookte peulvruchten, gerijpte kazen en,
uiteindelijk, mediterrane gerechten met persoonlijkheid die in staat zijn om een grote wijn te begeleiden.
Optimale serveertemperatuur: 16°C-18°C. De fles moet worden geopend
30 minuten voor het drinken voor een juiste zuurstofvoorziening.
ANALYSE
Alcoholgehalte: 13,7 (% vol) – Totale zuurgraad (T.A.): 5,5 g/l.