FUROT DEL MONESTIR (2018)

 12,90
FUROT DEL MONESTIR   De wortels van Empordà!! “Krachtig, rustiek, complex”   OORSPRONG • DO EMPORDÀ • Gelegen in het meest noordoostelijke deel van Catalonië en aan de voet van de Albera Mountains, komen we het kleine stadje Vilamaniscle tegen. De stadsoudsten zeggen dat de wortels van Empordà hier liggen, een getuigenis van de tijd, waar sommigen erin geslaagd zijn hun oude wijngaarden te behouden, van generatie op generatie, strijdend tegen de steile hellingen, de Tramontane-wind en de leisteen. Omdat we heel dicht bij het klooster van Sant Quirze de Colera zijn, willen we graag een kleine hommage brengen aan de plaats die de naam van het landgoed FUROT begeleidt.   VARIËTEITEN Oude Carignan-druiven met een vleugje Cabernet Sauvignon.   WIJNMAKEN EN VEROUDERING Het plukken van druiven begint eind september en gebeurt met de hand. In de wijnmakerij is er een tweede selectie van de druiven op de sorteertafel. De wijn wordt traditioneel gemaakt met lange maceraties bij een gecontroleerde temperatuur. Het verouderingsproces duurt 15 maanden in Amerikaanse eiken vaten.   PROEFNOTITIES Het stenige land zonder organische stof en het bergmicroklimaat gekenmerkt door de sterke Tramontane-wind betekenen dat de plant zichzelf moet beschermen door diepe wortels te laten groeien en weinig te produceren: zo krijgen we een kleine en sterk geconcentreerde druif die in staat is alle complexiteit van het “terroir” over te brengen. Kerskleur met hints van baksteenrood. Levendig en intens in de neus met goed geïntegreerde eikenaroma’s die leiden naar een kruidige, minerale achtergrond die uit de aarde komt – het belangrijkste kenmerk van FUROT del MONESTIR. In de mond is het glibberig en krachtig met gedurfde complexiteit, hints van rijpe pruim en balsamicoaroma’s van het gras van de Albera Mountains. Het heeft een lange, gebalanceerde afdronk, waarbij het genot van zijn milde tannine ons laat zien hoeveel verouderingspotentieel het nog heeft.   COMBINEREN EN SERVEREN Het perfecte gerecht om bij deze wijn te serveren zou gestoofd wildzwijn zijn, wat ook een goede manier zou zijn om de populatie van dit dier dat zoveel problemen voor ons veroorzaakt, onder controle te houden. Terzijde opmerkingen, het past goed bij allerlei soorten stoofschotels, rood vlees, langzaam gekookte peulvruchten, gerijpte kazen en, uiteindelijk, mediterrane gerechten met persoonlijkheid die in staat zijn om een grote wijn te begeleiden. Optimale serveertemperatuur: 16°C-18°C. De fles moet worden geopend 30 minuten voor het drinken voor een juiste zuurstofvoorziening.   ANALYSE Alcoholgehalte: 13,7 (% vol) – Totale zuurgraad (T.A.): 5,5 g/l.
Technical

Harvest Date: Sept. 21th – Sept. 29th 2017 
Fermentation: 30 Days
Aging: 12 months in stainless steel
ML: 0%
Wine Composition: 100% Merlot
Barrels Produced: 1028 cases
pH: 3.30
Alcohol: 13.5
Acid: 6.4g/L

Vinification

During the fermentation in conical stainless steel tanks, extreme attention was given to an extraction aimed at fresh and fragrant aromas, full colors, and supple, elegant textures and tannins. Once the wine had been run off its skins at the end of the fermentation, it was put through a full malolactic fermentation in oak barrels to fully bring out the finesse and expressiveness of the aromas. The aging process, which lasted approximately 12-14 months, then began and took place in 60 gallon French and Hungarian oak barrels, partly new and partly used once previously.

Awards
Falstaff​:
92/100 Austria
Daniele Cernilli:
94/100 Italy
Gambero Rosso​:
Tre bicchieri Italy