JOANA RIGAU ROS Chardonnay

 14,50
JOANA RIGAU ROS   “Verfijnd, select, delicaat”   HERKOMST • DO EMPORDÀ • Gelegen in het noordelijke deel van de regio Alt Empordà, komt Joana Rigau Ros uit de exclusieve wijngaarden van het dorp Capmany. Deze wijngaarden hebben rotsachtige, minerale bodems die gedomineerd worden door granietzand en stukjes leisteen. De wijnstokken, tussen 25 en 30 jaar oud en niet geïrrigeerd, worden gedwongen hun wortels diep naar beneden te duwen om het benodigde water te bereiken. Hierdoor worden ze gevoed door de diepste substraten, wat de wijn zijn intense, boeiende karakter geeft.   DRUIVENSOORT 100% Chardonnay.   PRODUCTIE EN RIJPING Gefermenteerd in Franse eiken vaten (Allier).   PROEFNOTITIES Strogele wijn met groenachtige tinten. In de neus voegen de tropische fruitaroma’s, kenmerkend voor de variëteit (ananas, grapefruit en citrusvruchten), zich bij vanilletonen geproduceerd door de eiken fermentatie. Op het gehemelte is het dicht en romig met frisse zuurgraad. Lange en gebalanceerde afdronk met geroosterde hints.   SERVEERTIPS Ideaal als aperitief. Uitstekend bij salades, vis en schaaldieren, wit vlees en zachte kazen. Optimale serveertemperatuur 8ºC – 10ºC.   ANALYTISCHE KENMERKEN Alcoholgehalte: 12,80 (%Vol) – Totale zuurgraad (a.t.): 5,6 g/l
Technical

Harvest Date: Sept. 21th – Sept. 29th 2017 
Fermentation: 30 Days
Aging: 12 months in stainless steel
ML: 0%
Wine Composition: 100% Merlot
Barrels Produced: 1028 cases
pH: 3.30
Alcohol: 13.5
Acid: 6.4g/L

Vinification

During the fermentation in conical stainless steel tanks, extreme attention was given to an extraction aimed at fresh and fragrant aromas, full colors, and supple, elegant textures and tannins. Once the wine had been run off its skins at the end of the fermentation, it was put through a full malolactic fermentation in oak barrels to fully bring out the finesse and expressiveness of the aromas. The aging process, which lasted approximately 12-14 months, then began and took place in 60 gallon French and Hungarian oak barrels, partly new and partly used once previously.

Awards
Falstaff​:
92/100 Austria
Daniele Cernilli:
94/100 Italy
Gambero Rosso​:
Tre bicchieri Italy