ENCANTERI

 14,10
ENCANTERI   Beklijvend recept “Magisch, harmonieus en verleidelijk”   HERKOMST • D.O. EMPORDÀ • De druiven die Encanteri voortbrengen, bevinden zich in het magische Albera-massief, waar ze gedijen op de klimatologische en landschappelijke kenmerken van het gebied. Het leisteen terroir en de Tramuntana-wind zorgen voor elegante en opwindende nuances. De harmonie van het landschap geeft de wijn leven en evenwicht.   VARIËTEITEN Cariñena, Grenache en Syrah.   PRODUCTIE EN VEROUDERING De variëteiten worden apart geoogst, op zoek naar het ideale rijpingspunt van elk. Alcoholische gisting vindt plaats in roestvrijstalen vaten, gescheiden per variëteit, met langdurige schilfermentaties en gecontroleerde temperatuur. Nadat de drie variëteiten zijn geblend, vindt de malolactische gisting plaats, een deel in tanks en het andere deel in nieuwe Franse eiken vaten. Het deel dat in tanks is gefermenteerd, wordt onderworpen aan oxidatieve veroudering met gecontroleerde micro-oxygenatie, en het deel dat in vaten is gefermenteerd, blijft daar drie maanden. Uiteindelijk worden de twee delen samengevoegd en wordt de wijn gebotteld en minimaal twee maanden in de fles gerijpt.   PROEFNOTITIE Heldere, briljante violette kleur, met een medium-hoge intensiteit. Het aromatische profiel heeft een fruitige instap van blauwe bes, zwarte bes en kers, vergezeld van kruidige tonen van witte peper, minerale tonen beïnvloed door de leisteen bodem, en tonen van hout, toast en boter. In de mond komen aroma’s van vanille en geroosterde hazelnoten naar voren. Het heeft een zeer gladde, zijdeachtige en goed afgeronde instap met goed geïntegreerde zuurgraad. De wijn heeft zeer ronde tannines en een rijke, aangename lange afdronk. Het is een prachtig gebalanceerde wijn die in staat is de meest veeleisende smaakpapillen te verleiden. Een magische wijn die je nooit zult vergeten.   SERVEREN Een zeer gastronomische wijn, ideaal om te combineren met allerlei gerechten, zoals rundvlees met wilde paddenstoelen, rijke pasta’s, in de oven gebakken slakken, eendenborst of trinxat, onder vele anderen – maar de beste combinatie voor deze wijn is en blijft goed gezelschap. De optimale serveertemperatuur is 15-17ºC.   ANALYTISCHE KENMERKEN Alcoholgehalte: 14% vol. – Totale zuurgraad (g/L H2T): 5,0.   PRIJZEN 91 punten Guía Peñín 2024 (Spanje)
Technical

Harvest Date: Sept. 21th – Sept. 29th 2017 
Fermentation: 30 Days
Aging: 12 months in stainless steel
ML: 0%
Wine Composition: 100% Merlot
Barrels Produced: 1028 cases
pH: 3.30
Alcohol: 13.5
Acid: 6.4g/L

Vinification

During the fermentation in conical stainless steel tanks, extreme attention was given to an extraction aimed at fresh and fragrant aromas, full colors, and supple, elegant textures and tannins. Once the wine had been run off its skins at the end of the fermentation, it was put through a full malolactic fermentation in oak barrels to fully bring out the finesse and expressiveness of the aromas. The aging process, which lasted approximately 12-14 months, then began and took place in 60 gallon French and Hungarian oak barrels, partly new and partly used once previously.

Awards
Falstaff​:
92/100 Austria
Daniele Cernilli:
94/100 Italy
Gambero Rosso​:
Tre bicchieri Italy