CAVA Gran Rigau Brut Nature Reserva

 14,10
Cava Gran Rigau Brut Nature Reserva Time to Gran Rigau. “Regelmatig, krachtig, intens” DRUIVENRASSEN Macabeo, Xarel·lo en Parellada. PRODUCTIE EN RIJPING Met de traditionele champenoise-methode ondergaat deze Cava een tweede fermentatie in de fles en rijpt daarna 30 maanden in de kelder. PROEFNOTITIES Strogeel van kleur met gouden tinten. De lange rijping op de droesem geeft deze Cava aroma’s van rijp fruit met een geroosterde, nootachtige achtergrond. In de mond is hij vol en zacht met een omringende zuurgraad. Een lange en intense afdronk die kruidige, geroosterde aroma’s oproept. De goede balans en goed geïntegreerde bubbels maken het een zeer veelzijdige begeleider van gerechten. SERVEERNOTITIES Ideaal als aperitief en perfect bij gerechten en desserts. Optimale serveertemperatuur: 4°C-8°C. ANALYTISCHE KENMERKEN Druk: 5,5 atm – Alcoholgehalte: 11,30 (%Vol.) – Totale zuurgraad: 5,8 g/l – Totale suikers: 3 g/l.
Technical

Harvest Date: Sept. 21th – Sept. 29th 2017 
Fermentation: 30 Days
Aging: 12 months in stainless steel
ML: 0%
Wine Composition: 100% Merlot
Barrels Produced: 1028 cases
pH: 3.30
Alcohol: 13.5
Acid: 6.4g/L

Vinification

During the fermentation in conical stainless steel tanks, extreme attention was given to an extraction aimed at fresh and fragrant aromas, full colors, and supple, elegant textures and tannins. Once the wine had been run off its skins at the end of the fermentation, it was put through a full malolactic fermentation in oak barrels to fully bring out the finesse and expressiveness of the aromas. The aging process, which lasted approximately 12-14 months, then began and took place in 60 gallon French and Hungarian oak barrels, partly new and partly used once previously.

Awards
Falstaff​:
92/100 Austria
Daniele Cernilli:
94/100 Italy
Gambero Rosso​:
Tre bicchieri Italy