ENCANTERI
Beklijvend recept
“Magisch, harmonieus en verleidelijk”
HERKOMST • D.O. EMPORDÀ •
De druiven die Encanteri voortbrengen, bevinden zich in het magische Albera-massief, waar ze gedijen op de klimatologische en landschappelijke kenmerken van het gebied. Het leisteen terroir en de Tramuntana-wind zorgen voor elegante en opwindende nuances. De harmonie van het landschap geeft de wijn leven en evenwicht.
VARIËTEITEN
Cariñena, Grenache en Syrah.
PRODUCTIE EN VEROUDERING
De variëteiten worden apart geoogst, op zoek naar het ideale rijpingspunt van elk. Alcoholische gisting vindt plaats in roestvrijstalen vaten, gescheiden per variëteit, met langdurige schilfermentaties en gecontroleerde temperatuur. Nadat de drie variëteiten zijn geblend, vindt de malolactische gisting plaats, een deel in tanks en het andere deel in nieuwe Franse eiken vaten. Het deel dat in tanks is gefermenteerd, wordt onderworpen aan oxidatieve veroudering met gecontroleerde micro-oxygenatie, en het deel dat in vaten is gefermenteerd, blijft daar drie maanden. Uiteindelijk worden de twee delen samengevoegd en wordt de wijn gebotteld en minimaal twee maanden in de fles gerijpt.
PROEFNOTITIE
Heldere, briljante violette kleur, met een medium-hoge intensiteit. Het aromatische profiel heeft een fruitige instap van blauwe bes, zwarte bes en kers, vergezeld van kruidige tonen van witte peper, minerale tonen beïnvloed door de leisteen bodem, en tonen van hout, toast en boter. In de mond komen aroma’s van vanille en geroosterde hazelnoten naar voren. Het heeft een zeer gladde, zijdeachtige en goed afgeronde instap met goed geïntegreerde zuurgraad. De wijn heeft zeer ronde tannines en een rijke, aangename lange afdronk. Het is een prachtig gebalanceerde wijn die in staat is de meest veeleisende smaakpapillen te verleiden. Een magische wijn die je nooit zult vergeten.
SERVEREN
Een zeer gastronomische wijn, ideaal om te combineren met allerlei gerechten, zoals rundvlees met wilde paddenstoelen, rijke pasta’s, in de oven gebakken slakken, eendenborst of trinxat, onder vele anderen – maar de beste combinatie voor deze wijn is en blijft goed gezelschap. De optimale serveertemperatuur is 15-17ºC.
ANALYTISCHE KENMERKEN
Alcoholgehalte: 14% vol. – Totale zuurgraad (g/L H2T): 5,0.
PRIJZEN
91 punten Guía Peñín 2024 (Spanje)