RIGAU ROS Crianza

 9,90
RIGAU ROS Crianza Empordà     Land van kunstenaars “Intens, harmonieus, karaktervol”   HERKOMST • VAN EMPORDÀ • Gelegen in het noordelijke deel van de regio Alt Empordà, komt Rigau Ros uit de exclusieve wijngaarden van het dorp Capmany. Deze zijn rotsachtige, minerale bodems gedomineerd door granietzand en stukjes leisteen. Met een leeftijd tussen 25 en 30 jaar en zonder irrigatie worden de wijnstokken gedwongen hun wortels diep naar beneden te duwen om het benodigde water te bereiken. Als gevolg hiervan worden ze gevoed door de diepste substraten, wat de wijn zijn intense, boeiende karakter geeft.   DRUIVENSOORTEN Cabernet Sauvignon, Grenache en Merlot.   PRODUCTIE EN RIJPING De druivenoogst wordt apart gedaan voor de verschillende variëteiten. Vanwege het droge klimaat dat typerend is voor de regio, zijn de druiven klein en in ongeëvenaarde conditie. De maceraties worden verlengd om het unieke karakter van de regio Empordà te bereiken, en de temperatuur van de fermentatie wordt gecontroleerd. De wijn wordt twaalf maanden gerijpt in Amerikaanse eiken vaten en vervolgens de rest van de tijd in de fles om de vereiste harmonie tussen smaken en aroma’s te bereiken.   PROEFNOTITIES Wat betreft het uiterlijk heeft het een intense picota kerskleur met clarettinten. Op de neus heeft het een krachtige aromatische intensiteit met tonen van zwart fruit tegen een achtergrond van een donker geroosterd aroma dat afkomstig is van de zorgvuldige rijping in eiken vaten. Op het gehemelte is het smakelijk en vlezig, met een goede structuur en een langdurige nasmaak.   SERVEERTIPS Ideaal om rode vleesgerechten, wildgerechten, pittige stoofschotels, vis met saus en kazen te begeleiden. Optimale serveertemperatuur 16°C – 18°C. ANALYTISCHE   KENMERKEN Alcoholgehalte: 13% Vol. – Totale zuurgraad: 5,5 g/l.
Technical

Harvest Date: Sept. 21th – Sept. 29th 2017 
Fermentation: 30 Days
Aging: 12 months in stainless steel
ML: 0%
Wine Composition: 100% Merlot
Barrels Produced: 1028 cases
pH: 3.30
Alcohol: 13.5
Acid: 6.4g/L

Vinification

During the fermentation in conical stainless steel tanks, extreme attention was given to an extraction aimed at fresh and fragrant aromas, full colors, and supple, elegant textures and tannins. Once the wine had been run off its skins at the end of the fermentation, it was put through a full malolactic fermentation in oak barrels to fully bring out the finesse and expressiveness of the aromas. The aging process, which lasted approximately 12-14 months, then began and took place in 60 gallon French and Hungarian oak barrels, partly new and partly used once previously.

Awards
Falstaff​:
92/100 Austria
Daniele Cernilli:
94/100 Italy
Gambero Rosso​:
Tre bicchieri Italy